28.08.2023

Taistelu talousrikollisuutta ja terrorismin rahoitusta vastaan: Raportti eturintamalta

Anders Vogelsang, keskeinen hahmo PET:n ponnisteluissa talousrikollisuutta ja terrorismin rahoitusta vastaan, on saanut ainutlaatuisen tilaisuuden saada ensikäden käsityksen niistä haasteista, joita kohtaamme, ja niistä edistysaskeleista, joita teemme.

Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan aiemmin, ja rikollisilla on uskomaton kyky sopeutua uusiin teknologioihin ja menetelmiin. PET:n tehtävä ei ole vain reagoida, vaan myös olla proaktiivinen ymmärtämään ja vastaamaan näihin uhkiin. Kriittinen näkökohta on talousrikollisuuden trendien ymmärtäminen. On tärkeää ymmärtää, miten rikolliset hyödyntävät kryptovaluuttoja, piilomaksuja ja digitaalisia alustoja rahoittaakseen toimintaansa ilman havaitsemista. Haasteena on pysyä heidän innovaatioissaan, haaste, jonka PET ja yhteiskunta ovat päättäneet voittaa.

Tekoäly rikoksen torjunnassa

Tekoäly on juuri mullistamassa tai muuttamassa lähes kaikkea yhteiskunnassa, mukaan lukien lähestymistapaa rikoksen torjuntaan. Mallintunnistuksesta käyttäytymisanalyysiin tekoäly mahdollistaa kuvioitten ja yhteyksien havaitsemisen, joita ihmisanalyytikot eivät ehkä koskaan olisi löytäneet. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että tekoäly ei ole taikaratkaisu. Se vaatii jatkuvaa seurantaa, hienosäätöä ja eettistä käsittelyä varmistaakseen, että sen supervoimia käytetään oikeudenmukaisesti ja lainmukaisesti.

Kun keskustellaan rikollisten mielikuvituksellisuudesta, on tärkeää muistaa, että lainvalvonnan ja viranomaisten luovuuden on oltava vieläkin terävämpää. PET:n on ajateltava kuten heidän ymmärtääkseen mahdolliset liikkeet ja strategiat, mutta samalla työn on perustuttava eettisyyteen ja laillisuuteen. Työ talousrikollisuuden parissa ei ole vain rikollisten kiinni saamista. Se koskee myös demokraattisten ja perustuslaillisesti taattujen oikeuksien suojelemista, yhteiskunnan suojelemista ja arvojemme turvaamista.

Rahoituslaitokset asettavat politiikat ja säännöt

Rajat ylittävillä toiminnoilla on keskeinen rooli näissä haitallisissa käytännöissä. Ne tekevät niin, koska rikolliset hyödyntävät eroja maiden lakien, määräysten ja valvontamekanismien välillä. Näihin toimintoihin kuuluvat rahanpesu, veronkierto, petos, korruptio ja terrorismin rahoitus. Esimerkiksi rikolliset voivat hyödyntää eri maiden rahoituslaitoksia ja järjestelmiä peittääkseen jälkensä ja välttääkseen havaitsemisen.

Siksi myös rahoituslaitokset ovat yhä enemmän alttiita politiikoille ja säännöille. Nämä säännöt on suunniteltu vaikeuttamaan rikosten tekemistä samalla helpottaen viranomaisia jäljittämään monet digitaaliset jäljet monimutkaisemmaksi käyvässä teknologisessa maailmassa.

Tämä korostaa globaalin näkökulman ja yhteistyön tärkeyttä näiden uhkien torjunnassa. Se vaatii lakien ja menettelyjen lisäharmonisointia, taloudellisen valvonnan vahvistamista sekä investointeja teknologiseen kapasiteettiin epäilyttävien transaktioiden jäljittämiseksi ja tunnistamiseksi.

Olemme kaikki osa tätä taistelua, yhteinen matka kohti turvallisempaa tulevaisuutta.

Talousrikollisuuden torjuntaa käsiteltiin Nobly Talks 2023 -tilaisuudessa.

Nobly Talks 2023 -tapahtuman pääpuhujana Anders Vogelsang PET:stä syventyi ja valaisi meitä siitä, miten PET toimii taistelussa talousrikollisuutta ja terrorismin rahoitusta vastaan.

Uutiskirjeeseen rekisteröityminen