03.07.2023

Rahoitustarkastusvirasto antaa merkkejä otteensa kiristämisestä finanssilaitosten noudattaessa rahanpesun vastaista lakia.

Rahoitustarkastusvirasto antaa merkkejä otteensa kiristämisestä finanssilaitosten noudattaessa rahanpesun vastaista lakia. Ajankohtaiset tapaukset viittaavat siihen, että virasto siirtyy nopeammin määräysten antamisesta hallinnollisten sakkovaatimusten ja rikosilmoitusten tekemiseen. On siis olennaista ottaa käyttöön tehokkaita työkaluja varmistaakseen noudattamisen rahanpesun vastaisen lain vaatimuksiin.

Rahanpesu on merkittävä sosioekonominen haaste, ja Rahanpesutoimiston arvion mukaan Tanskassa pestään vuosittain 68 miljardia tanskan kruunua. Tämä vastaa noin 11 prosenttia Tanskan vuotuisista julkisista menoista, jotka rahoittavat muun muassa terveydenhuoltojärjestelmäämme, koulutusjärjestelmäämme, poliisia ja puolustusta.

Rahanpesuun liittyvät haasteet ovat johtaneet lisääntyneeseen keskittymiseen rahanpesun torjuntaan, mikä tekee finanssilaitoksille välttämättömäksi ottaa käyttöön tehokkaita työkaluja sovellettavan lainsäädännön noudattamiseksi.

”Koemme erittäin suurta halukkuutta asiakkaidemme keskuudessa noudattaa voimassa olevaa rahanpesun vastaista lainsäädäntöä. Se on kuitenkin monimutkaista, ja voi olla haastavaa pysyä mukana sekä teknologisissa että lainsäädännöllisissä kehityksissä, kun yritämme myös pysyä rikollisten rahanpesumenetelmien perässä,” sanoo Noblyn konsultointiyrityksen Banking & Finance -päällikkö Christoffer Nielsen.

Määräyksistä sakkoihin

Tällä hetkellä tanskalainen leasing-yritys on saanut useiden miljoonien dollarin hallinnollisen sakon Rahoitustarkastusvirastolta, koska se ei täyttänyt rahanpesun vastaisen lain vaatimuksia. Yrityksessä ei havaittu rahanpesua, mutta yrityksen valvonta ja tietämys asiakkaista olivat riittämättömiä, eivätkä siten noudattaneet rahanpesun vastaista lakia. Sakko toimii esimerkkinä tarpeesta tehostaa ponnisteluja vaatimustenmukaisuuden varmistamiseksi.

Lisäksi Jyske Bank raportoitiin poliisille Rahoitustarkastusviraston toimesta viime vuoden lopussa, kun rahanpesun vastaisessa tarkastuksessa havaittiin merkittäviä puutteita. FinansWatch-uutisväline raportoi aiemmin, että on harvinaista, että Rahoitustarkastusvirasto ilmoittaa pankin poliisille rahanpesun vastaisen lain noudattamatta jättämisestä. Median analyysin mukaan tämä on tapahtunut vain kahdeksan kertaa vuodesta 2015 lähtien, ja se on koskenut konkurssiin menneitä pankkeja, pikalainatoimittajia ja valuutanvaihtoyrityksiä.

Asianajaja ja konsulttiyritys Fraud Reactin kumppani Jakob Dedenroth Bernhoft totesi FinansWatchille, että tarkastuksessa Jyske Bankissa raportti muistuttaa monia muita pankkien tarkastuksia, joissa Rahoitustarkastusvirasto antaa vain määräyksiä. Hän uskoo, että poliisiraportti on merkki siitä, että Rahoitustarkastusvirasto on käynyt vähemmän kärsivälliseksi:

”Voin kuvitella, että heidän kärsivällisyytensä vähenee, koska virasto on tehnyt pitkään kovasti töitä herättääkseen pankkien tietoisuutta tällä alueella,” Jakob Dedenroth Bernhoft kertoi FinansWatchille marraskuussa viime vuonna.

Vaatii päättäväistä toimintaa

Tehokkaat ratkaisut rahanpesun vastaisen lain noudattamiseen ovat ratkaisevan tärkeitä finanssilaitoksille, ja Christoffer Nielsenin mukaan se johtuu loppujen lopuksi siitä, että niillä on ”toimilupa”, koska lainsäädännön noudattamatta jättäminen voi lopulta johtaa pankkiluvan peruuttamiseen.

”Rahanpesun vastainen lainsäädäntö on nyt usean vuoden ikäinen, joten on huomionarvoista, jos pankilla ei ole vielä otetta sen täytäntöönpanosta. Siksi Rahoitustarkastusvirastolla voi olla kannustin siirtyä yhä enemmän määräysten antamisesta hallinnollisiin sakkoihin ja edetä poliisiraporttien tekemiseen,” Christoffer Nielsen sanoo.

Christoffer Nielsen selittää edelleen, että kun vuodet ovat kuluneet ja toteutukset olisi pitänyt tehdä maan finanssilaitoksissa, on luonnollista edetä Rahoitustarkastusviraston sanktioiden tason lisäämiseksi yrityksiä kohtaan.

Rahanpesun vastaisen lain tehokas käsittely

Nobly on erikoistunut tarjoamaan digitaalisia ratkaisuja rahanpesun vastaisen lain käsittelyyn finanssilaitoksissa Noblyn ratkaisujen kysyntä rahanpesun vastaisen lain noudattamiseksi kasvaa, mikä viittaa kasvavaan tarpeeseen tehokkaille ja käyttäjäystävällisille työkaluille vaatimustenmukaisuuden varmistamiseksi.

”Olemme virtaviivaistaneet prosesseja useissa finanssilaitoksissa, mikä on johtanut erinomaisiin liiketoimintatapauksiin. Olemme säästäneet asiakkailtamme paljon työtunteja, ja saamme vain positiivista palautetta,” Christoffer Nielsen sanoo.

Noblyn avulla finanssilaitokset voivat tehostaa prosessejaan, vähentää riskejä ja varmistaa, että ne pelaavat keskeistä roolia talousrikollisuuden torjunnassa. Nobly myötävaikuttaa luomaan läpinäkyvämmän ja turvallisemman talousjärjestelmän, joka hyödyttää sekä yrityksiä että yhteiskuntaa. Ota meihin yhteyttä tänään oppiaksesi, miten voimme parhaiten auttaa sinua.

Uutiskirjeeseen rekisteröityminen